Back to All Events

Ringen-seminaari Gregor Medvešekin kanssa, Helsinki


  • Aikidoseura Awasen tatamisali Kaapelitehtaalla 1 Tallberginkatu 00180 Finland (map)

PÄIVITYS:

Painiseminaarin aikataulu ja paikka ovat tarkentuneet! Paikkana toimii Aikidoseura Awasen tatamisali Kaapelitehtaalla, osoitteessa Tallberginkatu 1. Sali sijaitsee C-portaan 4. kerroksessa. Lisäksi sunnuntain aikataulu on muuttunut ja on nyt klo 11-15:30 vanhan 10-14 sijaan.

Ringen-seminaari Gregor Medvešekin kanssa


28.-29.11.2015 Grieswartt tuo maahan historiallisen saksalaisen painin harrastajan ja opettajan Gregor Medvešekin Sloveniasta. Medvešekillä on vuosien kokemus historiallisista Eurooppalaisista kamppailutaidoista, ja hän on myös hakenut inspiraatiota modernista kreikkalais-roomalaisesta painista, menestyen jopa kansallisen tason kilpailuissa. Painissa Medvešek keskittyy saksalaisiin lähteisiin 1400- ja 1500-luvuilta.

Seminaari on kaksipäiväinen (la klo 12-18 ja su klo 11-1530) ja sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille. Mukaan suositellaan otettavan liikunnallisten vaatteiden lisäksi hammas- ja alasuojat sekä mahdollisuuksien mukaan painitakki. Tärkeintä on kuitenkin kiinnostus aiheeseen ja into oppia.

Seminaari järjestetään Helsingissä, tarkka osoite ilmoitetaan viimeistään viikolla 46. Riippuen salista seminaarin alkamis- tai loppumisaikoihin voi tulla pieniä muutoksia. Seminaarin hinta on 50e viikonlopulta tai 30e yhdeltä päivältä, ja se maksetaan Grieswarttin tilille FI37 8000 1710 2759 68. Viestikenttään oma nimi / Ringen-seminaari 2015.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut osoitteeseen grieswartt-hallitus@helsinki.fi.


In English:

Bio

Gregor Medvešek has been involved in HEMA since 2005. As many others, he was first introduced to the historical martial arts by studying longsword, but as he began researching the manuals, he soon discovered his true passion – wrestling. To better understand the teachings of medieval masters, he began cross-training in other martial arts, primarily modern Greco-Roman wrestling, in which he also successfully competed, winning the 2012 Slovenian national championship in the middleweight division.
The primary focus of his interest are German wrestling texts from the 15th and 16th centuries, such as those of Talhoffer, Ott and Auerswald. He has also tried his hand at translating, producing English translations of Lignitzer’s and Ott’s treatises currently available at wiktenauer.com.
Gregor has been teaching medieval wrestling internationally since 2011 and has held workshops at major European HEMA events such as Dijon, Swordfish, Celje and Dreynevent.

A Weekend of Ringen with Gregor Medvešek

This two-day workshop aims to give a detailed overview of the unarmed martial arts of late medieval/early renaissance period practiced in the areas of the Holy Roman Empire. The material covered will include techniques from the wrestling treatises of masters Ott, Lignitzer, Ringeck and Auerswald. The focus will be on effective martial techniques and using them against a resisting opponent, special attention will be given to the exercises that help bridge the gap between drilling and sparring and help the participants incorporate these techniques into their wrestling arsenal. In addition to the main focus of ringen which consists of various throws and joint locks we shall also look into the less known parts of ground fighting (Unterhalten) and strikes from the clinch (Mordstossen). The workshop is suitable both for beginners and advanced practitioners, as we will start with the fundamentals and work our way up to the advanced concepts later on. Apart from comfortable sports clothes the recommended equipment also includes a cup and a mouth guard. Wrestling jackets are welcome but not necessary to participate.

Earlier Event: November 21
Helsinki Bolognese Open
Later Event: January 23
Helsinki Longsword Open